Elvemøte

Av Knut Rumohr (1967)

Om kunstverket

Veggteppet Elvemøte var opprinnelig utsmykningen til Formannskapssalen i Nes rådhus. Teppet ble laget etter tegning av Knut Rumohr og ble knyttet ved Furukollen psykiatriske senter. Motivet viser landskapet i Nes fra lufta med elvene Glomma og Vorma som hovedmotiv.

Knut Rumohr (1916-2002) var en av Norges viktigste modernister. Med utgangspunkt i vestnorsk natur malte han landskapsabstraksjoner, dekorative arbeider og utkast til vevnader. Rumohr vokste opp på Frønningen i Sognefjorden, utdannet seg ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole, og Statens kunstakademi. I sitt voksne liv vekslet han mellom å bo i Oslo og Sognefjorden.

Ved oppføringen av Nes rådhus tok en av byggekomiteens medlemmer, Per Heiberg, til orde for at man måtte få inn noen miljøskapende elementer i bygningen. Per og Hilde Heiberg var bekjente av Knut Rumohr og inviterte kunstneren til Nes. Rumohr tegnet motivet, med fettstift på kartong, og det ble tatt kontakt med husflidsavdelingen ved Furukollen psykiatriske senter. Det skal ha vært to beboere ved Furukollen som knyttet teppet etter kartongen som Rumohr utarbeidet.

Teppet hang i mange år i Formannsskapssalen, deretter kantina ved Nes rådhus, institusjonen Solhaug og nå i vestibylen på Nes sykehjem.

Fremmerlid, Anny (2007) Kunst i Nes kommunes eie https://nbl.snl.no/Knut_Rumohr

Knut Rumohr

Les mer...

Relaterte artikler